De Volleybal Pen 1;
Roelie de Graaf

De beheerders van de website hebben mij gevraagd om als eerste de pen te gebruiken:

Ik ben Roelie de Graaf, geboren als Roelofje Dijkstra op 20 augustus 1949 te Nijehaske, een gehucht tussen Oudehaske en Heerenveen.

Ik was de zesde, en laatste, uit een boerengezin met vijf dochters en één zoon. Een zuster en de broer zijn inmiddels overleden.

Wij woonden ver van school en dus moesten wij al heel jong elke dag ongeveer 6 kilometer fietsen, en dat vier keer per dag, daar heb ik dus al de opbouw gedaan voor mijn conditie.

Iedereen ging in die tijd naar gymles dus ik ook. Alleen niet in de winter want dan was het al vroeg donker en mijn ouders hadden in die tijd geen auto.

Toen ik 10 jaar was zijn we verhuisd naar Oudehaske en mocht ik dus altijd naar gym. In die periode ben ik begonnen met turnen, een grote uitdaging voor mij. Ik heb dit gedaan tot ik 18 jaar was.

Op mijn 12e jaar was er een studententeam genaamd ZONO in Heerenveen. Zij konden ontzettend goed volleyballen met o.a. Paul van Sliedrecht, Jan Prummel en meer bekende namen. Deze jongemannen kwamen naar Oudehaske om volleybaltraining te geven en natuurlijk om er wat bij te verdienen. Al snel werd de vereniging groter en was het voor hen niet meer mogelijk om dit allemaal te doen. Toen ik 16 was ben ik zelf al begonnen met training te geven.

In 1972 kochten we een huis in Joure en in 1973 gingen we, zoals toen gebruikelijk was, trouwen. In 1975 werd onze zoon Edwin geboren. Omdat wij een hele fijne buurvrouw hadden bleef ik in Oudehaske spelen, maar ook omdat wij in die periode 1e klas speelden wat voor zo’n klein plaatsje wel heel hoog was.

In april 1977 werd onze dochter Carla geboren en ja, toen werd het toch wel een beetje anders. Ik ging na de zomervakantie bij CSC spelen. Na een jaar ging ik hier ook al weer training geven, dit ging weer dankzij onze lieve buurvrouw die altijd wel wilde oppassen. We hadden ook wel gemakkelijke kinderen.

In 1980 ging ik mijn trainersopleiding volgen, twee jaar lang elke zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur naar Sneek. Het viel me soms zwaar, maar het was toch een mooie tijd.

Direct werd ik in 1982 gevraagd in Heerenveen bij de selectietraining. Eénmaal in de maand op zaterdag. Heel erg leuk, want de jeugd die daar komt is heel gemotiveerd. 15 jaar lang heb ik dit gedaan. Ook heb ik een jaar meegedraaid met selectietraining in Sneek maar dit was op zondag. Dat was op den duur niet meer haalbaar: een zoon en een dochter die op zaterdag speelden, en waarvan ik de coach was, èn dan nog éénmaal per maand op zondag trainen geven. Dat was voor manlief niet meer leuk.

Ik heb nog een aantal jaren elders getraind, o.a. Hercules en Oudehaske.

In 1995 ben ik gevraagd door Femmie Boersma om bij De Tsjûkemarders de jeugd te komen trainen. Na enkele weken bedenktijd dus aangenomen en, zoals het bij mij blijkbaar vaak moet gaan, steeds meer uren gekregen. Overdag werkte ik bij een verhuurbedrijf in boten, dus dat viel goed te combineren. In het jaar 2000 ging Edwin als eerste het huis uit en een halfjaar later ook Carla. Toen werd het toch wel stil in huis. Ik liet mij inschrijven bij een uitzendbureau en al snel vond ik werk bij Roggebroodbakkerij Van Dijk. ’s Ochtends vroeg op en ’s avond laat, een 40-urige werkweek. Ondertussen hadden we twee kleinkinderen en pake paste op vrijdag altijd op, ik was dan ongeveer 12.00 uur thuis. Het derde kleinkind werd geboren en dit keer een meisje. Helaas werd zij geboren met een ernstige hartafwijking en pake zag het niet zitten om op dit kleinkind te passen. Na overleg met mijn baas werd het mogelijk om mijn 40 uur in drie en een halve dag te krijgen. Dit hield wel in dat ik op donderdag om 3 uur stopte met mijn werk en snel naar Echten reed om daar vlug te douchen en om daarna te gaan trainen. Een warme maaltijd zat er dan voor mij niet in, totdat iemand dat in de gaten kreeg en ik elke week een warme maaltijd kreeg van Jantsje de Haan. Super! . Inmiddels is er nog een kleinzoon bij gekomen en twee van de vier volleyballen ook bij mij. We passen elke vrijdag nog op alle vier, en ook nog een paar keer in de week. Intussen ben ik al 5 jaar gestopt met werken en ik geniet er nog elke dag van. Sinds 3 jaar hebben we een camper en in de zomer trekken we er heerlijk op uit. Hobby’s zijn vooral mijn kleinkinderen, tuinieren, handwerken, sporten en natuurlijk volleybal….

Dit was mijn verhaal en ik geef de pen door aan Jan Zijlstra.

Top